Ближче до свята — вищі ціни

Немає коментарів 46 Переглядів

— А де ваші цінники на рибу? — допитується жінка у продавчині в рибному павільйоні. — Ціни не бачу…
— Не хочуть вивішувати, щоб не лякати людей, — не чекаючи відповіді від продавчині, подав версію один із покупців. — На вартість риби чи то наближення до свят подіяло, чи вибори…
Пройшовшись рибним павільйоном, зробила висновок: відтепер нашим котам мойви не бачити, вона й для нас стала делікатесом. У деяких ятках продавчині правили за кілограм цієї риби 60 гривень, тобто на 15 гривень більше, ніж минулого тижня.
— Не дивуйтеся, що так дорого, сьогодні привезли свіжий товар, — виправдовувалася миловидна жінка за прилавком. — Зросла закупка, тож мусимо піднімати ціни. Беріть, не пожалкуєте, уся риба з ікрою, не гірчитиме…
Ціни на інші види риби також збивали з пантелику, адже луската подорожчала не на гривню-дві, як зазвичай, а одразу на десять і більше. Приміром, за кіло скумбрії треба платити 78 гривень, аргентинського хека — 87, натотенії — 84, молочного хека — 70. Незмінною лишилася лише вартість оселедців — 50 гривень за кілограм, дунайки — 80.
В овочевому павільйоні в останні базарні дні — справжня весна. На який прилавок не глянь — красуються редька, кабачки, свіжа капуста, баклажани, зелена цибуля, огірки, помідори. Від різноманіття овочів розбігаються очі, однак ціни відлякують. За кілограм редьки треба викласти з гаманця 50 гривень, стільки ж коштує кіло свіжої капусти. За кілограм кабачків продавці просять 65 гривень, баклажанів — 120, помідорів — 60, огірків — 55, молодої картоплі — 29. Якось не по собі стає, коли бачиш на ящику із зеленою цибулею напис: кіло — 200 гривень.
— Ви зовсім подуріли? — не стримує обурення літній чоловік, знімаючи окуляри, аби ще раз уважніше роздивитися цифри на паперовій коробці. — Зрозумів би, якби стільки коштувало сало чи м’ясо, ними хоч наїстися можна. А який наїдок із зелені? Лише одні нітрати, а ви таку ціну наганяєте…
— Ви бачили десь дешевше? — не змовчує говірка продавчиня. — Он бабуся за черемшу править десятку, а в пучку й ста грамів немає. От і порахуйте, скільки вона коштує. Удвічі дорожча за цибулю. Ціни на усе пішли угору, нам теж треба якось жити…
Йдучи між рядами із продуктами, ловлю себе на думці, цьогорічний піст недешево обходиться людям. Трохи, правда, знизилися ціни на старі овочі, однак вони все одно високі. За кіло цибулі треба заплатити 18 гривень, стільки ж коштують морква та буряки.
Звертаю увагу, вкотре зросли ціни на яблука. Ще тиждень тому вони коштували 8 гривень, тепер 12 гривень за кіло.
У м’ясному павільйоні, як на диво, цінове потепління. Зі кіло м’якуша зі стегна просять 100 гривень. Стільки ж коштують реберця, на десять гривень дорожчі ошийок та биток. Підчеревину можна придбати по 90 гривень, сало — 80. Трохи впала ціна на курятину. За кілограм тушки просять 57 гривень, філе — 98, стегенець — 67, крил — 48, печінки — 56. Однак бажаючих купувати м’ясо небагато. Якщо хтось і наважується на покупку, бере потроху.
У молочному павільйоні людно. Покупці торгуються, продавці здебільшого розводять руками, мовляв, дешевше бути не може. За півторалітрову пляшку вранішнього молока правлять 30 гривень, вечірнє віддають по 25. За кіло сиру просять від 65 до 70 гривень, півлітра сметани — 35, півкіло домашнього масла — 90.
— Скиньте хоч п’ять гривень на молоці, — просить жінка. — Усе так подорожчало, що за цінами не встигаємо.
— Якщо продаватиму дешевше, буде не вигідно їздити на базар, — стоїть на своєму продавець. — Лише проїзд у дві сторони обходиться півсотні. А порахуйте затрати на утримання худоби…
Прислухаючись до розмов, розумію: кожен рахує свою копійку: і покупець, і продавець. Зарплати і пенсії тануть на очах, ніби й не було. Страшно навіть уявити, які ціни вималюються ближче до Паски. Якщо в одній із пісень співають, чим вище кохання, тим нижче поцілунки, то, перефразувавши, сміливо можемо затягувати: чим ближче до свята, тим вищі ціни…

Світлана СОТНІЧЕНКО.

Розміщено в : malin
Форма зворотнього зв’язку:

Отримайте інформацію, яка вас цікавить, звернувшись до нас через контактну форму.

  • Drop files here or
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.