На лікарняні ліжка вклав сальмонельоз

Немає коментарів 294 Переглядів

Як ми вже повідомляли, на початку тижня в інфекційне відділення малинської лікарні потрапило четверо людей із ознаками гострого отруєння. Усіх хворих об’єднує одне: минулої суботи вони відпочивали у місцевому кафе «Ранчо».
Перша пацієнтка поступила в інфекційне пізно ввечері 15 липня. За словами лікарів, жінка скаржилася на сильні болі в животі, нудоту, блювання, діарею, високу температуру. Уже наступного дня в інфекційне з такими ж симптомами ушпиталили ще двох хворих. У середу, 18 липня, потерпілих було вже четверо.
Оглянувши пацієнтів, медики поставили попередній діагноз: гастроентероколіт. А 19 липня, спираючись на результати аналізів, зроблені у лабораторному центрі, у двох хворих інфекційного констатували сальмонельоз.
Людей із таким діагнозом, проте, може бути більше, адже інкубаційний період триває до семи днів. Про це, до речі, говорять і потерпілі, оскільки підтримують зв’язок із людьми, з якими минулої суботи відпочивали у «Ранчо». У друзів по нещастю, розповідають, також скрутило животи, проте симптоми легші, відтак вони зайнялися самолікуванням удома.
Тим часом фахівці з’ясовують джерело інфекції. За словами керівника Малинського районного управління держпродспоживслужби в Житомирській області Віктора Гвоздецького, у понеділок, 16 липня, спеціалісти служби провели комплексне обстеження кафе «Ранчо». Під час перевірки виявили ряд суттєвих недоліків. Відтак було прийняте рішення про десятиденне призупинення діяльності закладу. Крім того, ведеться медичне спостереження за працівниками кухні «Ранчо», тривають лабораторні дослідження, проводяться протиепізоотичні заходи.
— У таких випадках непросто встановити збудника інфекції, — говорить Віктор Гвоздецький. — Адже залишки страв після святкувань гості кафе забрали додому. До того ж люди несли у заклад їжу, приготовлену вдома. Відтак рано говорити, хто винен у спалаху хвороби, і хто понесе за це відповідальність. Усе стане відомо, коли матимемо аналізи зразків продуктів, води та змивів. Поки що лише наголошую: власникам кафе, аби уникнути подібних ексцесів, необхідно дотримуватися елементарних санітарно-гігієнічних вимог. Зокрема, правильно зберігати м’ясо, рибу, яйця. Готові страви мають лежати окремо від сирих. Заборонено використовувати для приготування страв продукти, у яких закінчився термін придатності.
Містянам та жителям району раджу уникати харчування у сумнівних закладах, купувати продукти лише у місцях санкціонованої торгівлі, при цьому уважно дивитися на термін придатності. Також у спекотну пору треба вживати лише добре просмажені м’ясо та рибу, відмовитися від кулінарних виробів із кремом. І, звичайно, — мити руки перед їжею.

Розміщено в : malin
Реклама
Форма зворотнього зв’язку:

Отримайте інформацію, яка вас цікавить, звернувшись до нас через контактну форму.

  • Drop files here or
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.