Не до свят, не до Дмитра

Немає коментарів 49 Переглядів

Нині тема номер один — подорожчання всього й усюди. Підтвердження цьому — розмова, яку почула при вході на малинський базар.
— Схоже, й справді у людей немає грошей, — каже одна жінка іншій. — Здавалося б, на носі — пристольне свято Дмитра, до якого малинчани завжди гарно готувалися, а людей на базарі немає.
— Хіба сьогодні до свят? — погоджується співрозмовниця. — Якщо у когось і є копійка, то береже її, аби було чим далі заплатити за комуналку. Ти ж бачила, знову подорожчав газ, а за ним підскочать ціни на воду, тепло. Вчора купувала хліб по 14 гривень. Сьогодні — по 15-ть. Як тут накриватимеш стола, кликатимеш гостей? Аби хоч родину було чим нагодувати…
Якщо раніше у переддень свята на ринку й справді яблуку ніде було впасти, то зараз базар пустує. У м’ясному павільйоні продавчиня закликає поодиноких покупців: «Не проходьте, беріть щось. Ось і підчеревина на запікання, і стегно, як золото, один м’якуш…».
— І ціни космічні, — додає жартома якийсь чоловік, придивляючись до сала. — Скільки просите за кіло національного продукту?
— За сто десять віддам, — щебече у відповідь жінка за прилавком. — Беріть, такого доброго більше ніде не знайдете.
— От якби знайшов трохи грошей чи виграв їх у лотерею, як Ляшко, то точно купив би, а так понюхав, як пахне підчеревина, й «наївся». Дорого дуже…
М’ясо за останніх декілька тижнів хоч і не подорожчало, проте все одно не кожному по кишені. Адже за кіло стегна треба викроїти 130 гривень, ошийка — 150, битка — 140. Кілограм підчеревини обійдеться у 110 гривень, реберець — у сотню, домашньої ковбаси — 180, кров’янки — 90.
Не падає ціна й на м’ясо птиці. За кіло курячої тушки мусиш викласти 64 гривні, стегенець — майже 70, гомілок — 62, філе — 100. Відтак перше, що розбирають, — супові набори та шиї.
Людей біля рибних прилавків також небагато. Деінде покупець просить зважити кіло мойви чи оселедця.
Помічаю, ціни на деяку рибу знову підскочили. Приміром, нині за кіло аргентинського хека треба віддати 84 гривні, молочного — 70. Подорожчала й більш-менш доступна по ціні хоккі, яка коштує тепер 68 гривень. За кіло копченої скумбрії продавці просять 110 гривень, соленої дунайки — 90. Про дорогу лускату — лосося, морського окуня — ніхто навіть не заїкається. Відлякують цифри на цінниках — 360 та 150 гривень відповідно.
Цінове затишшя — у молочному павільйоні. Як і раніше, за трилітровий слоїк молока треба віддати 50 гривень, за кіло сиру — 60, невеличкий круглячок домашнього масла — 70, півлітра сметани — 30-ть.
35 гривень просять бабусі за десяток домашніх яєць, казенні продають по 25-27 гривень.
У овочевому павільйоні також здебільшого лише продавці. Не розженешся купувати помідори, вартість яких — 40 гривень за кіло, огірки по 45-ть, пекінську капусту по 26-ть, шампіньйони по 45 гривень. На щас­тя, загальмували ціни на овочі борщового набору. Як і у жовтні, за кіло буряків треба викласти 10 гривень, моркви — 16, капусти та цибулі — по 10, картоплі — від 8 до 12.
З огляду на те, що ціни на все ростуть, більшість покупців, ловлю себе на думці, йде на ринок по найнеобхідніше або просто провітритися, прицінитися, зустріти знайомих, поговорити. Немає, як колись, черг у магазинчиках, де торгують ковбасами, баликами, копченос­тями. Порожньо й там, де на прилавках лежать цукерки, печиво, торти.
— Не по наших кишенях усе це, — скаржаться люди.
Відтак подумалося, справді не до свят сьогодні, не до Дмитра…

Розміщено в : malin
Реклама
Форма зворотнього зв’язку:

Отримайте інформацію, яка вас цікавить, звернувшись до нас через контактну форму.

  • Drop files here or
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.